Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie
Haptonomie betekent letterlijk “de leer van de tast”. De mens beschikt over 6 zintuigen: tasten of voelen, horen, zien, ruiken en proeven. De tast is van al deze zintuigen de grootste.
De haptonomie houdt zich bezig met contact tussen mensen onderling en hun omgeving, met bewustwording, verheldering en ontwikkeling van het gevoelsleven. Bevestigend gevoelscontact is erg belangrijk voor een goede emotionele ontwikkeling en blijft dat ook zo gedurende het leven.
Een mens is een voelend wezen. Met dat gevoel verbindt hij zich met zichzelf, de omgeving en andere mensen. Als het vermogen om zich te verbinden niet goed is ontwikkeld of beschadigd is geraakt, is het moeilijk om echt contact te ervaren. Dan overheerst het denken. Dit heeft invloed op het gevoel van welzijn en kan uiteindelijk leiden tot ontevredenheid, onrust, verstoorde relaties, een onvermogen om relaties aan te gaan en het ontstaan of verergeren van lichamelijke en psychische klachten.
Haptonomie is een weg om beter in contact te komen met zichzelf, de taal van het lichaam en het gevoel, ruimte te ervaren om anderen toe te laten en daarin te mogen kiezen.

Haptotherapie baseert zich op de menswetenschap haptonomie: een wetenschap die de fenomenen in het menselijk contact bestudeert en beschrijft.
Het gaat om de therapeutische toepassing van de haptonomie.

Welke plaats heeft de haptotherapie in de gezondheidszorg?
De haptotherapie heeft een plaats heeft in de 1e lijns gezondheidszorg en positioneert zich naast de (para-)medische en psychologische beroepen.
Desondanks wordt haptotherapie door zorgverzekeraars gezien als een vorm van alternatieve therapie.
Bron: www.haptotherapeuten-vvh.nl

Klopt het dat je in je ondergoed moet liggen?
Nee, zeker niet. Er zijn collega’s die wel zo werken maar ik niet.
Je hoeft niets te doen wat jou niet past en wat jij niet wilt.

Word ik ook aangeraakt?
Iedere ontmoeting met een ander is een ontmoeting met jezelf.

Door de gebeurtenissen in het leven kunnen we worden ‘geraakt’.
Een letterlijke aanraking ‘raakt’ ook. Het raakt aan wie jij bent. Of je nu letterlijk aangeraakt wordt of zonder aanraking geraakt wordt, je reacties zijn precies het zelfde. Alleen bij de letterlijke aanraking is het veel beter voelbaar.
De kracht van de haptotherapie zit in de verbinding via het lichaam. Het voelen van wat er in het lichaam gebeurt werkt het beste met vormen waarin je (respectvol en met zorg) wordt aangeraakt. En je wordt alleen aangeraakt op ‘neutrale’ plaatsen van het lichaam (rug, armen onderbenen).
Alles gebeurt in de afstemming met jou. Dus als jij niet aangeraakt wilt worden dan is dat prima. Ik heb ook genoeg vormen waarbij je niet aangeraakt wordt.

Ik ben niet zo van het aanraken. Kan ik dan toch naar een haptotherapeut gaan? 
Ja, dat kan zeker. Ook zonder het letterlijk aangeraakt te worden zijn er veel mogelijkheden om een beter contact met je lijf en met je gevoelens te maken. Vaak gaat dat door middel van oefeningen.

Kan ik als vrouw me wel door een man laten behandelen?
Als jij een issue hebt in de omgang met mannen dan voelt het waarschijnlijker veiliger voor jou om je te laten behandelen door een vrouwelijke haptotherapeut.
Maar als je écht wilt leren om je plaats te vinden ten opzichte van mannen en hoe je goed bij jezelf kan blijven in het contact met mannen, dan kan jij je juist beter door een man laten behandelen. Weet je van harte welkom bij me.

Behandel je ook kinderen en pubers?
Ik behandel alleen volwassenen.  Het behandelen van kinderen en pubers is een specialisme. Kinderen en pubers spreken een andere ‘taal’ dan volwassenen. Voor het behandelen van hen zijn er gespecialiseerde kinderhaptotherapeuten.

Ik wil nog eerst met andere mensen overleggen voordat ik iets ga beginnen
Natuurlijk is het goed om met anderen te sparren en te overleggen. Neem in ieder geval eerst een besluit voor jezelf. Wat zou jij zelf het liefste willen, ongeacht wat anderen vinden of zouden willen?
Ga op basis daarvan het gesprek met de ander in.

Ik vind het vrij kostbaar en de verzekeraar vergoedt maar een deel van de behandeling.
Stel dat je geen traject aangaat en je gaat door zoals het nu gaat. Vraag je dan het volgende eens af. Wat kost het je als je de bestaande situatie laat bestaan? Wat zijn voor jou de gevolgen op lichamelijk of emotioneel vlak, welke invloed heeft dat op je dagelijks functioneren, welke invloed heeft het op de relaties die je hebt en welke kwaliteiten en talenten van je komen daardoor onvoldoende tot hun recht of tot ontwikkeling?
Hoeveel wil je investeren in de ontwikkeling van jezelf? Wat is het je nu waard om je in te spannen voor iets waar je jarenlang profijt van hebt?
Mochten financiën een belemmerende rol spelen, dan zijn betalingsmogelijkheden of een aangepast tarief zeker bespreekbaar.

Ik weet nu nog niet of ik wel een traject ga starten.
Vraag jezelf eens af:
Hoe lang wil je de huidige situatie nog laten bestaan?
Als je dit niet gaat doen wat ga je dan wel doen?
Wat weet je morgen wel wat je nu nog niet weet?
Als er nog iets nodig is om je keuze te maken, welke informatie mis je nog, wat zou je van mij nog willen weten om je keuze te kunnen maken?
Neem gewoon, geheel vrijblijvend contact met me op en dan hebben we het er samen over.
Voor het contactformulier: klik hier