Afspaak maken

Veelgestelde vragen

Klopt het dat je in je ondergoed moet liggen?

Nee, zeker niet. Er zijn collega’s die wel zo werken, maar op die manier werk ik niet.
Je hoeft niets te doen wat niet bij jou past of wat jij niet wilt.

Word ik ook aangeraakt?

Iedere ontmoeting met een ander is een ontmoeting met jezelf.
Door gebeurtenissen in het leven kunnen we worden ‘geraakt’. Een fysieke aanraking ‘raakt’ ook vanbinnen. Het kan raken aan wie jij bent.
Of je nu fysiek aangeraakt wordt of zonder aanraking geraakt wordt, je reacties zijn precies hetzelfde. Alleen is de fysieke aanraking veel beter voelbaar.
De kracht van haptotherapie zit in het bewust worden van de verbinding via het lichaam. Het voelen van wat er in het lichaam gebeurt werkt het beste met vormen waarin je (respectvol en met zorg) wordt aangeraakt. En je wordt alleen aangeraakt op ‘neutrale’ plaatsen van het lichaam (rug, armen onderbenen).
Alles gebeurt in afstemming met jou. Dus als jij niet aangeraakt wilt worden dan is dat prima. Ik heb ook genoeg begeleidingsvormen waarbij je niet aangeraakt hoeft te worden.

Ik ben niet zo van het aanraken. Kan ik dan toch naar een haptotherapeut gaan?

Ja, dat kan zeker. Ook zonder het letterlijk aangeraakt worden zijn er veel mogelijkheden om een beter contact met je lijf en met je gevoelens te maken. Vaak gaat dat door middel van oefeningen.

Kan ik me als vrouw wel door een man laten begeleiden?

Als jij een issue hebt in de omgang met mannen dan voelt het waarschijnlijker veiliger voor jou om je te laten begeleiden door een vrouwelijke haptotherapeut.
Maar als je écht wilt leren om je plaats te vinden ten opzichte van mannen en hoe je goed bij jezelf kan blijven in het contact met mannen, dan kan jij je juist beter door een man laten behandelen. Sommige vrouwen hebben daarom bewust voor mij, manlijke therapeut, gekozen. Ze zeiden achteraf daar zeker geen spijt van te hebben en veel geleerd te hebben.

Begeleid je ook kinderen en pubers?

Ik begeleid alleen volwassenen.  Het begeleiden van kinderen en pubers is een specialisme. Kinderen en pubers spreken een andere ’taal’ dan volwassenen. Voor het begeleiden van hen zijn er gespecialiseerde kinderhaptotherapeuten.

Waarin ben je gespecialiseerd?

Mensen die worstelen met een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen hebben, die onzeker zijn, onrustig, faalangstig, die ‘klein’ denken over zichzelf en zich niet goed durven laten zien, mensen die twijfelen en moeite hebben met zichzelf. Vaak zitten die mensen nog vast aan gebeurtenissen uit het verleden.
Ik houd ervan als mensen gemotiveerd aan de slag willen gaan met hun proces. Ik weet dat dit soms heel spannend kan zijn maar ik ben heel geduldig en ruimhartig. Dat krijg ik dan ook vaak als feedback. Ik ben supergemotiveerd om mensen op weg te helpen om ze weer ‘waardig’ te voelen over zichzelf. Daar ga ik voor.

Welke mensen begeleid je liever niet?

Mensen die lijden aan psychiatrische stoornissen of mensen die niet voldoende gemotiveerd zijn om hun problemen aan te pakken.

Schakel je ook wel eens andere hulpverleners in?

Ja, meer dan eens adviseer ik cliënten om tegelijkertijd met de behandelingen bij mij ook naar b.v. een psycholoog te gaan. Die combinatie gaat heel goed samen. Sterker nog: vaak zie ik dat processen daardoor sneller en beter verlopen.

Ik lees op je website dat je werkt vanuit ‘een christelijke levensovertuiging’. Wat wil dat zeggen?

Iedereen heeft wel een bepaalde visie op of overtuiging in het leven. Mijn levensovertuiging is gebaseerd op het christelijk geloof. Voor mensen die zich daar ook in herkennen geeft dat een extra dimensie in de begeleiding. Alles wat ik zeg en doe wil ik kunnen toetsen aan de Bijbelse waarden en normen.

Ik ben geen christen. Ben ik dan toch welkom bij je?

Jazeker! Een redelijk groot deel van mijn cliënten is christen maar zeker niet iedereen. In de lange rij van mensen die ik in al die jaren heb mogen begeleiden zitten ook mensen met een Islamitisch geloof, mensen met een Joods geloof, mensen die atheïst zijn en die niets van een geloof moeten hebben.
Ieder die bij me komt, ongeacht geloof, afkomst, geaardheid of wat dan ook is van harte welkom. Omdat in mijn ogen ieder mens per definitie kostbaar en waardevol is.

Ik vind het vrij kostbaar en de verzekeraar vergoedt maar een deel van de behandeling.

Stel dat je geen traject ingaat en je gaat door op de manier zoals je het altijd doet. Vraag je dan het volgende eens af; wat kost het je als je de bestaande situatie laat bestaan? Wat zijn voor jou dan de gevolgen op lichamelijk en/of emotioneel vlak? Welke invloed heeft dat op je dagelijks functioneren, welke invloed heeft het op de relaties die je hebt en welke kwaliteiten en talenten van je komen daardoor onvoldoende tot hun recht of tot ontwikkeling?
Hoeveel wil je investeren in de ontwikkeling van jezelf? Wat is het je nu waard om je in te spannen voor iets waar je jarenlang profijt van hebt?
Mocht je financiële situatie een belemmerende rol spelen, dan zijn betalingsmogelijkheden of een aangepast tarief zeker bespreekbaar.

Ik weet nu nog niet of ik nu wel een traject ga starten.

Vraag jezelf eens af:
Hoe lang wil je de huidige situatie nog laten bestaan?
Als je nu geen traject start, wanneer ga je dat dan wel doen?
Wat weet je morgen wel wat je nu nog niet weet?

Heb je nog iets nodig om je keuze te maken? Mis je nog informatie? Wat zou je van mij nog willen weten om je keuze te kunnen maken? Neem gewoon, geheel vrijblijvend, contact met me op, dan hebben we het er samen over.