Afspaak maken
Haptotherapie
Leestijd: 5 minuten

Wat is jouw leerstijl voor therapie?

“Op de bank bij jou heb ik veel meer kunnen bereiken dan bij alle praattherapieën die ik gehad heb. Ik vond het knetterspannend want ik kon er niet meer omheen. Mijn lichaam ‘vertelt’ meer dan waar ik woorden voor heb. Het heeft me heel veel gebracht.
(citaat cliënt)

Iedereen heeft zijn eigen stijl van leren om vaardigheden onder de knie te krijgen. De een leert door gewoon te gaan doen, de ander door in de voorbereiding veel te lezen, weer een ander gaat eerst overleggen, een volgende kijkt liever eerst hoe een ander iets doet en weer een ander krijgt graag van tevoren instructies. De een zoekt alles graag alleen uit en voor een ander werkt het beter om iets samen te doen. En zo kan je nog wel meer leerstijlen bedenken.

Hoe zou dat nu zijn bij het aangaan van je problemen en in het leerproces van veranderen? Zouden er dan ook verschillende ‘leerstijlen’ zijn? Verschillende stijlen van therapie waar je uit zou kunnen kiezen? En welke vorm past jou dan het beste? 

Wat opvalt in de geestelijke gezondheidszorg is dat er zo ontzettend veel praat-therapieën zijn. Veel psychologen, maatschappelijk werkers, therapeuten en coaches; er gaat heel veel via het gesproken woord. Ook al worden er allerlei oefeningen gedaan, modellen uitgelegd en vaardigheden aangeleerd. Begrijp me goed, daar zijn veel mensen goed mee geholpen. Maar niet iedereen.

Er is een vorm van ‘spreken’ die specifiek ligt op het terrein van de haptotherapie: de ‘taal van het lichaam’. 

Je lichaam is een bijzonder gevoelig ‘instrument’. Het reageert per direct op gevoelens of emoties die je hebt. Soms heel subtiel en amper merkbaar. De ademhaling of de spierspanning kan bijvoorbeeld iets veranderen. Of is er iets te voelen in je ogen, je kaken, keel of in je buik of bekken. Op hele fijne wijze ‘vertelt’ je lichaam iets over je gemoed. Je lichaam drukt je gevoelens uit, het is als het ware de spreekbuis van je gevoel. Het is een ‘taal’ waar je niet omheen kan. Het ís er. Maar niet iedereen heeft het door, als het ware.

Als de praattherapie die je gehad hebt je wel op weg heeft geholpen maar je bent nog niet waar je wilt zijn, zou het beter leren luisteren naar de ‘taal van het lichaam’ misschien jouw optimale leerstijl zijn voor je om te veranderen wat je veranderen wilt?

Want haptotherapie: dat raakt!